Kita bermula dengan cerita. Boy KL terhasil dari pengalaman-pengalaman lalu, dari perca saya angkat menjadi cerita- bertahun saya karang, saya gabung dan kembangkan mejadi kisah-kisah hidup. Realiti? Tepuk dada tanya hati. K wujud di sekeliling kita. K juga dekat dengan saya. Terima dengan terbuka.

Thursday, August 16, 2012

Episod 12 : Budak Baru



"K!". Aku mendongak. Jo seperti tertengok hantu.

"Kau kata cuti tiga minggu!". Jo merapat. Kerusi di depanku ditariknya.

"Bosan! Aku rindu kau! Haha...", sementelah aku tergelak.

"Iyolah! Ingat dah tak nak balik....", cebik Jo.

"Balik lah. Kan aku cuti je. Bukannya resign terus. Lagipun kau kan ada...".

"Hmm... ada budak baru kau tahu. Intership...". Jo buka cerita.

"Hah- siapa? Bila masuk?".

"Handsomeeeee!!".

"Aku tanya bila masuk! Bukannya muka..".

"Hehe... baru semalam. Anak saudara Cik Kartika."

"Ic... grafik?".

"Multimedia... Cik Kartika kata suruh letak bawah kau. Hehehe...".

"Lelaki?".

"Mestilah. Kata handsome! Kalau perempuan dah lama aku rembat dulu! Haha...".

"Hai!". Perbualanku dan Jo terhenti. Seorang lelaki muda berdiri di depan kami.

"Maafkan saya. Saya Aril, intership baru di sini. Hmm... Cik Kartika minta saya lapor diri pada Encik K."

"Ok la K. Aku blah dulu. Jumpa kau lunch nanti  yer... Good luck!". Sempat Jo kenyit mata sebelum berlalu.

"Oh, ok Aril. Sila duduk."

"Terima kasih...".

"Maafkan saya, err... Aril... hmmm, saya bercuti. Baru masuk pejabat pagi ni. Hmmm.. sila kenalkan diri kamu sekali lagi?".

Aril atau Mohd Aril B. Danial. Berusia 22 tahun. Aril kini diletakkan di bawah pengawasanku sepanjang enam bulan di KAT. 

Mengambil jurusan multimedia kreatif di salah sebuah kolej swasta, tidak susah berbual dengannya. Pintar dan matang- Aril merupakan anak kepada abang sulung Cik Kartika.

"Ada apa-apa lagi yang Encik K mahu tahu tentang saya?".

"Ada boyfriend?". Haha gila- takkan aku nak tanya soalan macam tu. Tak masuk akal.

"Err, takpe Aril. Nanti kalau ada apa-apa saya akan bagitau. Awak dah ada tempat?".

"Ya, semalam Cik Syarifah minta saya duduk di meja hujung sana tu," ujar Aril seraya menujuk ke arah satu sudut. Aku cuba menahan gelak bila mendengar Aril membahaskan Jo dengan panggilan formal, Cik Syarifah. 

"Oh, ok. Awak balik dulu ke tempat awak yer. Nanti saya bagi task melalui Jo... err, Cik Syarifah untuk awak buat,” ujarku tersekat-sekat, masih tak biasa dengan panggilan formal nama si Jo. 

"Baik, terima kasih Encik K."

"Oh, Aril... maaf saya terlupa, selamat datang ke KAT!". Aril senyum seraya menjabat tanganku. Sempat dia menghadiahkan senyum. Ah, bibir tipisnya... 

Gulp!

Tengahari.

"Hah, so cemana?".

"Cemana apa?", aku menghirup kuah sup sayur. Jo tak habis-habis menyoalku dari tadi tentang Aril.

"Orait tak? Cute kan?". Ujar Jo bersungguh.

"Ishh.. budak la Jo... lagipun dia kan anak saudara Cik Kartika. Kau gila!".

"Anak saudara je. Bukan suami dia pun... okay what-".

Malas aku nak melayan si Jo ni. Makin dilayan, makin menjadi.

"Err.. boleh saya duduk?". Satu suara mencelah tiba-tiba. Aril berdiri di tepi. Di tangannya terdapat nasi ayam dan coke.

Aku teragak-agak. 

"Hah duduk.. dudukk... jangan malu-malu...". Jo menyeringai. Dia dah siap tarik kerusi untuk si Aril.

"Duduk ya, aku nak pegi beli buah jap...". Ish minah ni. Saja nak tinggalkan aku dengan Aril ni pulak.

"Encik K okey ke?".

"Err... ok, ok. Saya ok!". Hanya itu yang terkeluar. Aku buat-buat pandang tempat lain. Cool... cool....

"Maaf kalau saya buat Encik K tak selesa...". Aku toleh ke wajah Aril. Matanya tajam merenungku seraya tersenyum. 

"No lah, saya okay. Makanlah. Kang sejuk pula nasi awak tu...".

"Nak rasa?". Aril dah hulur sudu. Aku kaget.

"No, thanks. Awak makanlah."

"Okay...". Aril mula menyuap. Matanya tak lepas dari mencuri memandangku.

Tiba-tiba Jo muncul kembali. Siot je minah ni, punyalah lama dia pergi....

"Buah- nak sikit?".

"Bak semua!", aku terus merampas betik yang dihulur.

"Oiit... aku punya??".

"Tu, kan ada jambu tu. Sharing is caring kan?".

"Cik Syarifah ambil la saya punya. It's ok." Aril menghulur betik kepunyaannya.

Jo memandang aku tak berkedip. 

"Haha.. no lah. It's ok. Encik K ni memang macam ni. Suka rampas I punya!", ujar Jo mencebik. Aik, minah ni tak kisah pulak Aril panggil dia Cik Syarifah. Selalunya marah kalau tak panggil Jo....

"Takpe, kalau saya, dia nak rampas bebila pun boleh." Aril sengih memandangku. 

Aku dan Jo saling berpandangan.

“Err, sorry, maksud saya, kalau Encik K nak ambil betik saya, anytime. Saya tak kisah share!”. 

“Eleh, bodek. Nyampah!”, cebik Jo. Aril menyeringai. 

Hmm... aku yakin bukan itu yang dimaksudkan Aril. Ayatnya tadi lain macam. 

Diam-diam, aku renung wajah Aril, memang ada iras-iras Cik Kartika, ibu saudaranya. Dua-dua menarik dan cantik. Aku masih ingat, Jue pernah bagitau, ibu Cik Kartika, yang juga nenek Ariel, berasal dari Acheh. Darah kuturunan Belanda-Indonesia nyata memberi kelebihan kepada mereka.

“Encik K menung apa? Marah saya cakap macam tu tadi?”. Aku geleng. Tersipu-sipu kerana Aril perasan aku dari tadi merenungnya. 

“Takde apa-apa. Makanlah. Dah nak habis waktu ni...”, ujarku senyum. 

Bersambung....

K.

4 comments:

Afzainizam said...

*♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥*
----==--SalamAidilfitri---==----
--=== Maaf Zahir & Batin ===--
*♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥*
Budak-budak main mercun,
Jangan sampai terbakar tangan,
Di Aidilfitri kita berhimpun,
Hulurkan tangan meminta ampun.

Anak zirafah dimakan buaya,
Buaya Tain makan kelapa,
Bila makan juadah raya,
Yang miskin jangan dilupa.

Sudah tiba Hari Raya,
Setelah kita sebulan berpuasa,
Hari Raya di sambut gembira,
Jangan pula ada yang berduka.

Pagi raya semua gembira,
Berjalan bersama rakan dan taulan,
Ketika enak menjamu selera,
Orang yang tiada jangan dilupakan.
*♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥**♥♥♥♥*
buat pembaca blog kami
http://firestartingautomobil.blogspot.com
http://bukandoktorveterinar.blogspot.com
semoga kesalahan dimaafkan, silaturrahim kekal erat
Salam kunjungan salam ziarah…. Thanks kerana berkongsi story pada kami. Salam sebuah persahabatan salam satu perkenalan dari blog kami... Moga kami mendapat maklum balas dan respont yang baik dari blog anda...

encikSEDAP.com said...

best. tapi agaknya bila blh smbg ek? hiks.

aman v said...

wahh k..i really enjoy wit ur blog...
bile nk sambung??i bce sume nie sehari ja kot...

eizan nizam said...

lor tu jer sambung la lagi..