Kita bermula dengan cerita. Boy KL terhasil dari pengalaman-pengalaman lalu, dari perca saya angkat menjadi cerita- bertahun saya karang, saya gabung dan kembangkan mejadi kisah-kisah hidup. Realiti? Tepuk dada tanya hati. K wujud di sekeliling kita. K juga dekat dengan saya. Terima dengan terbuka.

Wednesday, September 26, 2012

Episod 16 : Malam Pasti Siang


"Ok, ok berhenti!". Aril mengarahkan aku.

"Ke mana?".

"Surprised!! Wait k. Awak park je sini. Tunggu saya jap...". Aril pantas meluru keluar dari kereta. Dia masuk ke salah sebuah rumah selang beberapa meter dari tempat aku berhenti.

"Vroomm... vrooommm!". Tak sampai beberapa minit, sebuah Kawasaki ER6N betul-betul berdiri di hadapan keretaku. Aril menongkat. Dia memberiku helmet. "Nah, pakai ni....". Dia senyum. 

"Awak bawak ini ke pejabat?". Ujarku macam tak percaya. Bukan calang-calang rupanya si Aril ni. Aku pandang banglo tiga tingkat yang tersergam di sebelah.  

"Ya, ke kolej juga. Jomm!". Aku macam badut, hanya menurut. Sebaik mengunci kereta, aku menunggang di belakang Aril. Kekok juga awalnya, perlahan-lahan Aril tarik tanganku.

"Pegang kuat-kuat pinggang saya, nanti awak jatuh!". Motornya menderum membelah suasana pagi kawasan perumahan.

"Ke mana?". Jeritku kuat dari belakang. 

"Sunway!".

Hampir setengah jam di atas motor, kami tiba di Sunway Pyramid. Dari Bukit Jalil tak jauh. 

"Suka tengok wayang?". Aku angguk. Helmet kutanggalkan. Kepalaku pusing. Hampir sepuluh tahun aku dah tak naik motor. Kalau tak kerana Aril yang bawa tadi, sumpah aku takkan naik.

"Hey, awak okay? Jomm kita cari makanan dulu. Saya tahu awak lapar- pastu kita tengok wayang k!". Sekali lagi aku tak membantah. Kami ke T.G.I Friday's, tingkat atas bangunan Sunway Pyramid.

"Awak suka sini kan? Saya tahu....", ujarnya senyum. Tangannya diletak ke bahuku.

"I miss you....", Aril merapat. Dia menguis bajuku. Hahaha... gelagat Aril buat aku tergelak.

"Err... orang nampak. Not nice lah. Jom masuk. Saya lapar!". Aku lajukan langkah. Memang aku lapar.  Belum sarapan. Habis cuci kereta tadi, melayan si Aril pula yang tiba-tiba muncul di rumah. 

"Macam mana awak tahu saya suka sini?".

"Hehe.. adalah!".

"Jo?".

"Haha... pandaaai!". Dah agak dah, si Jo tu memang suka bercerita. Pastilah Aril dah korek macam-macam pasal aku kat reporter tu.

"Don't worry. Saya cuma tanya yang baik-baik sahaja. Orderlah!".

Habis makan, kami ke TGV pula. Aril mahu tengok wayang. Kebetulan aku pun free hari ni. Dari melangut je tengok tv je kat rumah. Lama juga tak keluar macam ni. Saiful lainlah, dia selebriti. Harus bersosial sana-sini, tayang muka, tayang body. Aku pun orang seni, cuma cabang kami berlainan.

"Tadaaaa... The Ugly Truth! Your favourite actor!". Goshhh budak ni sangat scarry yer. Macam-macam pasal aku dia tahu.

"Yaaa... P.S. I Love You- mmm apa lagi awak tahu pasal saya?".

"Banyaaakk... suka rendang, allergic seafood, fobia labah-labah! Hahaha...".

"Stalker!". Ujarku hampir mencubit bahunya. Aril sempat mengelak. Aku lajukan langkah meninggalkannya.

"Hey- tunggu!".

"Yes?". Aku berhenti, berpaling.

"I miss youu....", selamba Aril mencium pipiku sebelum dia pula berlari kecil meninggalkanku di depan. Dia berdiri betul-betul di hadapan pintu masuk sinema.

"Sila masuk tuanku!". Hahaha- comel! Giler mamat ni dah benar-benar buat aku jatuh hati!

Terus bayangan Hadi lenyap dari pandangan.

******

"Seronok?". Saiful tampil membuka pintu.

"Haha ya! Sangat- aku naik mo- eh, Hadi!". Aku gamam sebaik terlihatkan Hadi di ruang tamu.

"Psst.... aku dah cakap kau takde, dia yg nak masuk tunggu jugak. Good luck! Aku naik atas dulu." Saiful cepat-cepat minta diri ke atas. Tinggal aku dan Hadi di ruang tamu.

"Dari mana?".

"Err, keluar. Dengan kawan...".

"Intern tu...?".

"Err... ya- we all tengok wayang. Hmm.... dah lama you sampai?".

"Baru je. I nak ajak you keluar dinner. Kalau you tak penat lah."

"Hmmm... I baru je balik. Kita dinner kat rumah je? I masak simple-simple?".

"You sure? I can help...".

"No, no- it's okay. You lepak jap. I naik atas tukar baju.

Aku ke tingkat atas. Pantas aku ke bilik Saiful.

"Ye babe, sorry ada guest. Ye ada apa boleh aku tolong?". Aku jeling ke dalam, ada sorang budak cina sedang belek-belek majalah.

"Tu kat bawah tu, apasal tak text aku bagitau Hadi datang?".

"Mana aku tahu, dia muncul tiba-tiba. Tak sampai lima minit before kau sampai. Relaks la. Kau layan je. Pandai makan, pandai simpan. Sorry- aku ada 'shooting' kat dalam malam ni. Ciaaao!". Citt!! Tak boleh harap punya sepupu.

Aku ke bilik air, cuci muka- tukar baju.

"You sure nak masak? I tak nak susahkan you....".

"Yup, I'm okay. Tak susah pun. I buatkan you spaghetti. Suka?". Ujarku sebaik kembali ke bawah.

"Wow, that's good enough. Okay sure, then we stay in. I'll help you!". Kami sama-sama ke dapur. 

Tak sampai sepuluh minit, spaghetti dah pun siap. Aku masak ringkas je. Semua bahan dah ada, tunggu masuk je. Hadi bantu aku bawa pinggan ke meja makan. 

"Babe, ada sesuatu I nak bagitau you." Aku hulurkan Hadi sudu. 

"Yes?".

"I kena tukar...".

"Ke KL?". Wajahku sedikit bercahaya. Aku meletakkan spaghetti ke pinggan Hadi.

"Nope. Australia...".

"What? You kidding me. When?". Pergerakanku terhenti seketika. Terkejut dengan berita yang baru disampaikan Hadi. 

"Next week...". 

"Dan you baru beritahu I?".

"I pun baru tahu semalam. That's why I datang ni. I'm so sorry. My company arahkan I ke sana untuk gantikan wakil kitorang yang dah berhenti...".

"Hmmm berapa lama?".

"I don't know. Could be dua tahun, tiga tahun, bergantung...".

"Wow- lamanyaa...". Aku getap bibir. 

"Babe, I'm sorry...". Aku bungkam. Seleraku patah. Baru sahaja aku berkira-kira mahu membuat keputusan untuk memilih Hadi berbanding Aril, kini dia mahu meninggalkanku pula.  

"Babe, you ikut I...". Aku pandang wajah Hadi.

"Where?".

"Melbourne...".

"Err....". Kalau Shah Alam tu boleh juga aku consider....

"Pleasee... I can't live without you....". Aku pasti Hadi tidak bergurau. Dari saat di Pulau Pinang lagi Hadi memang mahukan aku bersama-samanya. 

"I can't.... I'm sorry." Pantas itu yang keluar dari bibirku. 

"Berhenti aja kerja, stay with me. I'm serious...". Aku pandang Hadi, tak berkedip.

"Plus you can do freelance there. I can support us both. Gaji I cukup untuk kita ber....", sambungnya.

"Shhhh....", aku pantas meletakkan dua jariku ke mulut Hadi. 

"Bukan itu. Hmm... makan lah. Nanti later kita bincang k. Saya tahu awak lapar."

"I want you always beside me....". Tak semena Hadi telah menarik daguku, dia pantas menciumku. Tubuh kami merapat. 

"I love you, K...". Kata-kata itu bagaikan sayup-sayup kedengaran. Aku tenggelam. 

Apa yang lebih jelas suara nafas Hadi rakus menghembus ke mukaku. Dia merebahkan aku ke meja. Dua tangan kekarnya menekan kedua-dua belah pergelangan tanganku. Jari-jemariku kini bagai tergari. Aku terkaku, menyerah.

Dan malam semakin larut. 

Bersambung....

K.

2 comments:

sham said...

Dh lama menanti sambungan..akhirnya muncul juga..good..I LIKE IT...
keep it up..

Mama Za said...

Salam..
Mama terjumpa your blog masa mama browse nak cari one book yang dah hilang dari collection mama
MUSIM DINGIN TERAKHIR

nway do you have the book...